JTF iMPACT Implants Project

Noord-Nederland als hotspot voor medische innovatie
Noord-Nederland ontwikkelt zich snel tot een belangrijk ecosysteem voor innovaties in medische hulpmiddelen. Deze producten, zoals chirurgische instrumenten en orthopedische implantaten, zijn van levensbelang voor veel patiënten.

Witec Medical en de Regionale Innovatie Strategie (RIS3)
Witec Medical, een onderdeel van Witec Innovating Together, werkt samen aan verschillende innovatieve projecten in de regio. Ons belangrijkste doel is om bij te dragen aan de Regionale Innovatie Strategie (RIS3). Deze strategie richt zich op de transitie van zorg naar duurzame gezondheid en heeft als doel om Noord-Nederland sterker te maken, door te werken aan een circulaire, sociale en inclusieve samenleving.

Het iMPACT Implants-project
In samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het ENTEG Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, en bedrijven zoals Baat Medical, Bether Encapsulates en PolyVation, zijn we gestart met het iMPACT Implants-project. Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van €3,7 miljoen vanuit het Just Transition Fund (JTF).

Het doel van het iMPACT Implants-project is het ontwikkelen van een nieuwe generatie gepersonaliseerde implantaten. Deze implantaten worden volledig afgestemd op de unieke behoeften van elke patiënt. Het project wil een systeem creëren dat zorgt voor een snelle, efficiënte route van idee tot product, zodat innovaties snel beschikbaar komen voor patiënten die ze nodig hebben.

Hoe werkt het?
Het systeem maakt gebruik van geavanceerde digitale technologieën, waaronder 3D-beeldvorming, om patiëntspecifieke gegevens te integreren, zoals bijtkracht en looppatronen. Dit maakt het mogelijk om op maat gemaakte implantaten te produceren die volledig aansluiten op de anatomie en bewegingen van de patiënt.

We waarborgen de hoogste zorgstandaard in elke fase van dit proces: van intake en ontwikkeling tot productie en plaatsing in de operatiekamer. Veiligheid en naleving van de regelgeving voor medische hulpmiddelen staan hierbij centraal.

Een nieuwe standaard voor gepersonaliseerde implantaten
Het iMPACT Implants-consortium heeft de ambitie om een nieuwe standaard te zetten voor op maat gemaakte implantaten binnen de Europese Unie. Dit betekent dat op maat gemaakte implantaatoplossingen straks beschikbaar worden voor een brede groep patiënten.

Ondersteuning door het Just Transition Fund (JTF)
Het JTF biedt cruciale steun voor de duurzame ontwikkeling van Noord-Nederland. Dit project wordt medegefinancierd door de Europese Unie en het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken. De subsidie wordt verstrekt door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), met steun van de provincie en de gemeente Groningen.


Naar boven